Αυγά και Διατροφική Αξία

Τα αυγά αποτελούν μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και
για αυτόν το λόγο έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των υπερτροφών! Ανήκουν, δηλαδή, στα
τρόφιμα που συμπυκνώνουν πλήθος θρεπτικών συστατικών σε σχετικά μικρή ποσότητα.
Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ αποτελούν
πολύ καλή πηγή στοιχείων, όπως το σελήνιο, η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και η βιταμίνη Β12, μια
βιταμίνη σημαντική για τους ωο-χορτοφάγους που καταναλώνουν αυγά, καθώς κανένα φυτικό
προϊόν δεν περιέχει αυτή τη βιταμίνη.

 

Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό
περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. Η πρωτεΐνη του αυγού
περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά
παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. – τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στο κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα.  Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε 190 γρ.

 

Ο μύθος που επικρατούσε παλαιότερα ότι το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη έχει καταρριφθεί,
αφού σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πλήθος μελετών εδώ και μια δεκαετία. Το
συμπέρασμα αυτών των μελετών είναι ότι η κατανάλωση αυγών ακόμη και καθημερινά, δεν
επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αφού η διατροφή μας είναι
ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φάνηκε δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει την
χοληστερόλη και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η
χοληστερόλη των τροφών.

 

Σχετικά με την κατανάλωση αυγών από άτομα με διαβήτη, πρόσφατη μελέτη στο «The American
Journal of Clinical Nutrition», ανέδειξε ότι η κατανάλωση 1-2 αυγών ημερησίως δεν αυξάνει τον
κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε προδιαβητικούς ασθενείς ή άτομα με διαβήτη τύπου 2, ειδικά
στην περίπτωση που οι ασθενείς ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής με στόχο τη
μείωση του σωματικού τους βάρους.

 

Ζαρογιάννης Σπύρος, M.Med.Sci
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη
Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ.

Καλέστε με
+
Καλέστε με